Tentoonstellingen over het onderwijs


  • Dordrecht:  Nationaal Onderwijsmuseum

Tentoonstelling:  Rages - van zweeptol tot spinnen, beleef het zelf -        van 21 juni t/m 2 september 2018

 

Rages

Ja, hinkelen, tollen, touwtje springen. Ja, sigarenbandjes,  suikerzakjes. Ja, de komst van rock & roll, K3 en dance. Ja, de flippo’s, de Rubiks kubus, Pokémon-GO. Spel en rages van vroeger en nu, van schoolplein, straat en zolderkamer. Verrukt, opgewonden waren we er van. En soms zijn we dat nog steeds. Iedere generatie haar eigen vorm, haar eigen sfeer. Rages - van zweeptol tot spinner, is in al haar herkenbaarheid een evenement om niet te missen. Beleef het mee!   

  • Dordrecht: Nationaal Onderwijsmuseum

Tentoonstelling: In perspectief - tentoonstelling over tekenonderwijs -        van 9 november 2018 tot oktober 2019

In perspectief

Tekenonderwijs en zijn resultaten, van de 19e eeuw tot  nu. Geen vrijblijvend  vak, maar noodzakelijk om ambachtsman of kunstenaar te worden, of om schoonheid bij te brengen. Van een zaak van domweg natekenen tot het aanboren van eigen creativiteit. Beide leiden soms tot verbluffend mooie resultaten. Bekijk het werk van leerlingen uit het lager en voortgezet onderwijs en uiteraard ook het kunst- en beroepsonderwijs.   

In perspectief is een tentoonstelling over de ontwikkeling van het schoolvak tekenen. Een tentoonstelling om je te verwonderen. En waar je in het atelier ook zelf met potlood en kwast aan de slag kan.  

  • Ootmarsum - Schoolmuseum 'Het Educatorium'

Tentoonstelling:   Expositie 2018 - Een schoolplaat vertelt meer dan 1000 woorden

Bewonder tijdens deze unieke expositie de originele schoolplaten van de vier beroemde illustratoren:  Jetses, Isings, Lummel en Koekkoek.                                                     
De Schoolplaat was een zeer belangrijk onderdeel van het aanschouwingsonderwijs. Deze leermethode werd ontwikkeld in de negentiende eeuw waarbij de kinderen door zien, horen, ruiken en voelen vertrouwd raakten met de dingen om hen heen. In de tweede helft van de negentiende eeuw en de eerste helft van de twintigste eeuw vormden de schoolplaten een onmisbaar hulpmiddel in het onderwijs.
De belangrijkste Nederlandse illustratoren van schoolplaten waren van Lummel, Isings, Koekkoek en Jetses.
Van Lummel maakte in 1857 zijn eerste serie van 48 platen. Hij maakte in totaal 150 schoolplaten, die hij verdeeld had over 4 series.
Nadat in 1857 geschiedenisonderwijs bij wet verplicht werd, werden hiervoor ook schoolplaten gemaakt. Deze platen werden vanaf 1911 vervangen en vernieuwd door de werken van Johan Isings. Hij maakte in totaal 43 schoolplaten. Erg bekend zijn o.a. de overwintering op Nova Zembla en de Slag bij Nieuwpoort.
De biologieplaten werden vooral gemaakt door Marinus Koekkoek. Hij maakte 2 series van 12 platen. De ene serie heett  'In ons Land' met o.a. de beroemde plaat In Sloot en Plas en de andere serie had de naam 'Buiten ons land' met o.a. de Siberische vlakte.
Een van Nederlands meest geliefde illustratoren was Cornelis Jetses.  Hij maakte meer dan honderden tekeningen, aquarellen en natuurlijk schoolplaten. Hij was de tekenaar van Ot en Sien.

Van deze vier illustratoren van schoolplaten bezit het Schoolmuseum Ootmarsum een heel groot aantal originele exemplaren. In vier vertrekken zijn deze platen in het museum tentoongesteld.

Naast deze expositie is het Schoolmuseum Ootmarsum zelf natuurlijk ook een bezoek waard. Het museum is gevestigd in een tweetal Rijksmonumenten en in diverse vertrekken is de ontwikkeling van het onderwijs door de eeuwen te zien.
Er is een unieke collectie van schoolplaten, wandplaten, antieke boeken, leesplankjes en gebruiksvoorwerpen. Door in de schoolbankjes te gaan zitten beleeft de bezoeker de schooltijd opnieuw. De oude schoolhistorie komt weer tot leven, vooral ook de ingerichte klasjes van 1662, de dertiger en zestiger jaren. Voor elke bezoeker is het museum steeds weer een feest der herkenning.
Dit is zeker het geval als men in het 17e eeuwse lokaal met een groep les krijgt.